Felszabadítottak több milliárdnyi EU-s forrást

Tavaly december óta tartó huzavona után az Európai Bizottság feloldotta a kohéziós források kifizetésének felfüggesztését Magyarország számára. A teljes keretnek csak egy részéhez fér hozzá a kormány. Ebben az eljárásban az uniós végrehajtó testület négy igazságügyi tárgyú reformot várt el, amelyek megerősítik a magyar bírói függetlenséget, a közhatalmi szervek fellebbezési jogát akadályozták, valamint a legfőbb bírói szervek kiválasztásánál is demokratikus gátakat építettek a szabályozásba. A magyar kormány májusban megszavazta, majd június elején hatályossá is vált a szükséges reform, majd július második felében kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a horizontális feljogosító feltételek teljesülését.

A közel 5 hónapos eljárás és egyeztetés után végül a brüsszeli testület arra jutott, hogy feloldja a közel 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetésének blokkolását.

Egyelőre nem a teljes összeg válik elérhetővé a magyar költségvetés számára, mivel más jogállamisági procedúrák is akadályoztatják a teljes lehívhatóságot. Ebből az összegből például a kondicionalitási eljárás 6,35 milliárd eurót továbbra is blokkol, így most összesen 10,2 milliárd Euró válik lehívhatóvá.

Ez a tétel nagyjából 3 évnyi kohéziós forrásnak felel meg, és ennek kifizetése a Magyarország által beadott, majd elfogadott számlák alapján fokozatosan, több év alatt válik lehívhatóvá. Egyelőre 500 millió eurónyi tételről küldött elszámolást a kormány. Ezeknél az első kifizetések február végére történhetnek meg legkésőbb, mivel a Bizottságnak 60 napja marad a számlák ellenőrzésére.

Forrás: portfolio.hu

More in Hírek
Indul az elektromos autók támogatása

Elindult a „Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című (RRF-10.10.1-23 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhívás célja a tisztán...

Close