Megjelent az ültetvénytelepítési pályázat is!

A felhívás elsődleges célja a változó éghajlati körülményekhez alkalmazkodni képes, magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények telepítésének támogatása. További cél a folyamatosan változó piaci igények kielégítéséhez szükséges innovatív termesztéstechnológiai megoldások alkalmazásának ösztönzése, a fajtaválaszték korszerűsítése, az öntözött ültetvények területének növelése, valamint az ökológiai művelésmód alkalmazásának elősegítése.

1. célterület – Ültetvénytelepítéshez kapcsolódó tevékenységek

Támogatott új gyümölcstermő-, gyógy-, aroma és fűszernövény-, borszőlő- és komló ültetvény telepítése, meglévő gyümölcstermő ültetvények korszerűsítése. További támogatási cél a kedvezőtlen éghajlati jelenségek (tavaszi fagykár, esőkár, jégkár) kivédéséhez, kedvezőtlen hatásuk csökkentéséhez kapcsolódó kármegelőző beruházások ösztönzése, valamint az ültetvények műveléséhez szükséges gépek, eszközök beszerzésének támogatása.

2. célterület – Öntözési infrastruktúra kialakításával kapcsolatos tevékenységek

A kertészeti ültetvények fokozattan érzékenyek a klímaváltozás negatív hatásaira, különösen a vízhiányra. A termésbiztonság fenntartásához, a gazdák jövedelembiztonságának megőrzéséhez, a termékek iránti kereslet kielégítéséhez elsődleges feladat az ültetvények vízutánpótlásának biztosítása. Támogatott a hatékony vízfelhasználást biztosító víztakarékos öntözési technológiák kialakítása, az öntözőrendszerek vízfelhasználásának optimalizálása, a víztakarékos öntözési infrastruktúra és a kapcsolódó műtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója, valamint új öntözővíz-szolgáltató művek és – rendszerek kiépítése.

Támogatás megnevezése: Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása (KAP-RD01a-RD12-1-24)
Rendelkezésre álló keertösszeg 25 200 000 000 Ft.
Igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege max. 500 millió Ft, és a támogatás intenzitása nem haladhatja meg a 65%-ot.
Pályázat benyújtási időszak:  – 
Pályázók köre
  • Mezőgazdasági termelők, amennyiben igazolják, hogy: A támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek.
  • A támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben árbevételüknek legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.
  • A támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség.

Gyógynövénytermesztéshez kapcsolódóan integrátori, vagy feldolgozói tevékenységet folytató vállalkozások, akik abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

  • gyógynövénytermék előállítási tevékenységből származó árbevételük az összes árbevételük 40 százalékát meghaladja (az arányszámítást a 8. mellékletében szereplő 2.sz.  képlet alkalmazásával kell elvégezni), és
  • tevékenységüket legalább 3 termeltetési és/vagy felvásárlási szerződéssel igazolt partner közreműködésével valósítják meg.
Támogatható tevékenységek
  • Ültetvénytelepítés (gyümölcstermő ültetvény, gyógynövénytermő ültetvény, borszőlő ültetvény) és korszerűsítés
  • Időjárási kockázatok mérséklését szolgáló beruházások
  • Ültetvények műveléséhez szükséges gépek, eszközök beszerzése
  • Víztakarékos öntözőrendszerek kialakítása.

Amennyiben szeretne részt venni a pályázati kiíráson, és szeretné biztos kezekben tudni a teljes pályázatkészítési és elszámolási folyamatot, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére a pályázati dokuemntáció elkészítésében és az elnyert támogatás szabályszerű lehívásában is. További egyeztetés céljából vegye fel velünk a kapcsolatot.

Partnerünk, a KITE Zrt. komplex segítséget tud nyújtani az ültetvénytelepítéssel kapcsolatban. A hitelezéstől a pályázati ügyintézésen át a teljes kivitelezésig vállalják a kulcsrakész gyümölcsültetvények elkészítését. Midezt a kornak megfelelően: a legújabb fajtákkal és alanyokkal, Valente jéghálóval és esővédő fóliákkal, profi támrendszerrel, a gyümölcsszüret és a gyümölcsfeldolgozás gépeivel. De pontosan mit ajánl a KITE Zrt. az ültetvénytelepítésen gondolkodó gazdálkodóknak? A legújabb HEKTÁR Vlogból kiderül.

Forrás: kap.gov.hu

More in Hírek
Megalakult a Nemzeti ESG Tanács

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartotta ülését a Nemzeti ESG Tanács. Az ESG törvény által létrehozott nemzeti ESG keretrendszer célja,...

Close