Közel 150 milliárdból indulnak idén KFI programok

147 milliárd forintból indulnak új pályázatok idén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2024. évi Programstratégiájában az előző évinél bő 60 milliárd forinttal több hazai forrás fordítható tudományos kutatások és vállalati innovációs projektek támogatására.

Az idei Programstratégiánk három fő pillérre épül.

  • Az első pillért a vállalati innovációs programok alkotják, amelyek immár valamennyi vállalattípus számára elérhetők. Újdonság, hogy az innovatív induló vállalkozások vagy más szóval startupok és spin-offok, valamint a hazai kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatoknak is kínálunk dedikált támogatási lehetőségeket. Innovációs Kockázati Tőkeprogramunk a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív vállalkozásokat igyekszik tőkeági – azaz visszatérítendő − finanszírozással versenyképesebbé tenni. Valamennyi vállalati innovációs programmal szemben elvárás az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés, valamint a mérhető gazdasági hatás kifejtése.
  • A második pillér keretében a teljes kutatói életpálya átfogó támogatása valósul meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával. A cél az, hogy a köznevelési rendszerben és a szakképzésben tanulóktól kezdve az egyetemi hallgatókon, a doktoranduszokon, a posztdoktori tanulmányokat folytató kutatókon át a szenior tudósokig támogatáshoz jussanak a legtehetségesebb diákok, egyetemi és kutatóintézeti szakemberek. Ezen programok fókuszában egyrészt az egyéni kiválóság áll, azaz a nemzetközi mércével is kiváló hallgatók és kutatók részesülhetnek támogatásban. Másrészt alapvető elvárás a pályázatokkal szemben, hogy társadalmi és tudományos hatást váltsanak ki. A pályázatok feltételrendszerét a Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor úr vezetésével felálló Kutatási Kiválósági Tanács fogja az idei évtől kialakítani.
  • A Programstratégia harmadik pillére a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítése, a magyar kutatók és innovátorok támogatása a nemzetközi tudományos és innovációs hálózatokba történő bekapcsolódásban. Ez egy öt tételből álló programcsomag, amelynek egyik legfontosabb eleme az új HU-rizont program. Ezzel a Neumann János Program fókuszterületein (egészséges élet, zöld átállás, digitalizáció) magyar és külföldi egyetemek és kutatóintézetek együttműködésében megvalósuló kutatási projekteket támogatunk, 8 milliárd forint értékben.

Forrás: nkfih.gov.hu

More in Hírek
Duplájára emelkedik a Széchenyi Mikrohitel Max+ összege

Duplájára, azaz 50 millióról 100 millió forintra emelkedik a Széchenyi Mikrohitel MAX+ maximálisan adható hitelösszege, valamint lehetővé tesszük az új,...

Close